USR PLUS a căzut în capcana PNL

Săptămâna aceasta am avut ocazia să asistăm la a doua criză politică declanșată de două dintre partidele din România considerate „cele mai democrate” dar și „cele mai moderne”, aflate la guvernare de numai opt luni.
Scuipând pe adversarii de stânga și pe cei de factură populistă, PNL și USR PLUS au încercat să inducă românilor alegători, de când există fiecare dintre aceste partide, că ele sunt cele mai virtuoase formațiuni politice ale României. Ambele partide au pretenția că sunt clădite pe principii solide, sănătoase, democratice și, mai ales, susțin că urmăresc interesele cetățenilor, nu pe cele ale membrilor de partid. În aceste condiții, declanșarea a două crize politice severe în doar opt luni de guvernare demonstrează cât de inteligenți sunt liderii acestor partide și cât de mult le pasă de țara pe care o conduc împreună.
Criza politică de acum a pornit de la ministrul justiției. Pentru cine nu e la curent, el avea ca misiune, printre altele, desființarea Secției Speciale, SIIJ, care a fost creată de PSD doar pentru a ancheta procurorii incomozi. Secția a dat bătăi de cap magistraților, s-a bucurat de „aprecierile” organismelor europene, dar încă nu e desființată, pentru că politicienii vor, dar nu pot. N-am înțeles nici până în ziua de astăzi ce l-a împiedicat pe Stelian Ion, ministrul USR PLUS, să înceapă procedura de desființare. În schimb, el a reușit să creeze o tensiune imensă în coaliție, blocând programul Anghel Saligny al PNL. Useriștii zic că ar fi un PNDL mascat, care să ducă bani către primari. Mie mi se pare că primarii vor bani pentru investiții, pentru că asta vor alegătorii. Programul s-ar fi putut modela astfel încât să beneficieze de el primari din toate culorile politice. Ministrul spune că n-a avut timp să-l citească, de-aia nu l-a avizat. Personal, sunt convins că nu sunt numai aroganțele lui Stelian Ion, ci ele au fost discutate și apronbate înainte, în forurile de conducere ale USR PLUS.
Așa am ajuns să-i vedem apucăturile de dictator ale lui Florin Cîțu. O spun cu toată părerea de rău, reacțiile impulsive de genul celei care a condus la demiterea lui Stelian Ion nu sunt specifice politicienilor de anvergură. Jocurile politice – pentru că, da, politica este un joc în interesul țării – se fac cu diplomație, cu tact și mai ales cu inteligență. Stabilitatea unei țări, mai ales cea economică și financiară (iar Cîțu ar trebui să știe mai bine ca multă lume ce înseamnă asta) nu se joacă la cacealma, cu nervi și ambiții stupide. Chiar dacă ai strategii și țintești scopuri înalte, nu ai dreptul să joci la pokerul politic ieftin liniștea țării pe care, teoretic, o servești .
Demiterea fără sens a ministrului justiției, după ce ai avut o criză similară în urmă cu doar câteva luni, nu arată decât că nu știi altă partitură. Susținut din spate de o armată de clovni cu salarii grase primite de la Bruxelles, Florin Cîțu a reușit să demonstreze fără loc de îndoială că zicala „PSD și PNL, aceeași mizerie” este puternic ancorată în realitate. Mai mult, strigătura s-ar putea completa: „PSD, PNL și USR, aceeași mizerie”.
Până când politicienii „cei mai democrați” nu vor înțelege că viețile lor politice nu valorează nici doi bani în ochii românilor, care nu vor altceva decât ca țara să fie corect administrată, până atunci nu vor primi din partea acestor români doar vreun vot în scârbă, la nevoie, dar și mult dispreț, sau poate chiar și un șut în dos, simbolic, la următoarele alegeri, atunci când ne vom trezi că alte formațiuni politice împotriva naturii vor răsări de nicăieri.