La Sibiu, meciul PNL – FDGR se încheie la egalitate, iar USR PLUS devine arbitru

La Sibiu, meciul PNL – FDGR se încheie la egalitate, iar USR PLUS devine arbitru

Alegerile locale din Sibiu au limpezit opțiunile politice și au cam arătat care sunt forțele de care dispun partidele în acest oraș și în județ. Un loc aparte îl ocupă Adrian Bibu, propunerea PNL pentru primărie. Un candidat care a pornit în cursă destul de jos, fără multă notorietate, și care a încercat să o suplinească prin publicitate, uneori excesiv de sufocantă. Scorul obținut dovedește că nu este suficient să arunci cu bani, mai e nevoie și de altele. De exemplu să interacționezi cu oamenii, să le oferi încredere în propunerile tale și să nu te bazezi exclusiv pe forța partidului pe care îl reprezinți.

Faptul că propunerea PNL la Primăria Sibiu s-a situat sub nivelul partidului nu este un semn bun, dar diferența nu e atât de gravă pe cât pare. Încrederea de care se bucură primarul FDGR, Astrid Fodor, proiectele ei din oraș și, mai ales, legătura cu Klaus Iohannis i-au adus voturi de la toate partidele, peste 10 procente în plus față de propriul partid. Să nu ignorăm nici faptul că sibienii sunt cunoscuți pentru atitudinea conservatoare, în toate domeniile.

Este dezamăgitor, în același timp, mai ales pentru susținători, rezultatul candidatului USR PLUS, Raul Apostoiu, care nu a reușit să tragă partidul în sus, astfel că cele două formațiuni care au fuzionat în această vară au obținut cu mult mai puțin decât la europarlamentare, evident și din cauza sau în raport cu opțiunile electoratului pentru FDGR, care la europarlamentare n-a contat. Cei patru ani care urmează, în care vor avea pentru prima dată consilieri locali și județeni, vor fi esențiali pentru viitorul USR PLUS în Sibiu, dar, cu siguranță, e nevoie de mult mai mult decât au oferit în 2020.

La județ, situația este și mai dezechilibrată. PNL a urcat la aproape 50% din opțiuni, ceea ce înseamnă că va avea o majoritate confortabilă pe proiectele pe care le va propune, cu Daniela Cîmpean președinte, care va avea și mai multă autoritate față de cei patru ani anteriori.

În perspectiva unei posibile guvernări PNL – USR PLUS, lucrurile sunt destul de clare și în Sibiu, și în județ, cu mențiunea că, dacă vom avea un parteneriat (semi)ostil la București, în consiliile din Sibiu acest lucru s-ar putea manifesta prin proiecte picate din orgoliu. În plus, Astrid Fodor s-ar putea trezi fără majoritate pe proiectele pe care le propune, deși este greu de crezut că va exista – măcar într-o singură zi – un conflict între FDGR și PNL.

Vreau să salut cu acest prilej rezultatul PSD, care pierde și mai mult din alegători, atât în oraș, cât și în județ, cu tot efortul depus de fostul ministru Bogdan Trif. Personal mă bucură măcar prin prisma faptului că vor pierde (sper) complet controlul deconcentratelor, pe care le butonează de vreo 30 de ani.

Author: Gabriel Dogaru

Share This Post On