6 motive pentru care taxarea veniturilor unei companii în loc de impozitarea profitului este aberantă

6 motive pentru care taxarea veniturilor unei companii în loc de impozitarea profitului este aberantă

Există foarte multă literatură pe net despre taxare, despre impozitul pe profit, despre taxarea cifrei de afaceri, în locul profitului. Am citit în ultimele 24 de ore o mulțime de articole ca să văd dacă există o teorie solidă în favoarea taxării veniruturilor unei companii. Toate articolele găsite sunt explicații de ce nu e bine. Nu am găsit nicio țară în lume care să aplice impozitul pe încasări în locul impozitului pe profit. Sunt unele locuri în lume în care acest tip de impozit este utilizat suplimentar, într-un cuantum redus, ca supraimpozitare, pentru finanțarea unor domenii sau proiecte locale sau statale, în țările federale (vezi SUA). Dar peste tot este criticată ideea unui impozit pe vânzări, altul decât TVA.

Explicațiile sunt simple:

  1. Unele domenii sensibile fac profituri foarte mici prin natura lor. S-a vorbit despre supermarketuri. Este vorba despre întreg domeniul alimentar, magazine, producători de alimente, distribuitori. E un domeniu competitiv, în care prețul contează, iar un impozit pe încasări ar ruina multe din afacerile acestui domeniu, cu efecte asupra economiei, joburilor și a noastră în general.
  2. Acest sistem (taxarea cifrei de afaceri) descurajează investițiile, dezvoltarea. Prin faptul că se taxează valoarea facturilor, nu profitul pe care îl face compania, atenția se va îndrepta înspre diminuarea chletuielilor, pentru a compensa taxele care oricum se plătesc. Există riscul pierderii de joburi, scad investițiile, cercetarea, dezvoltarea.
  3. Va exista presiunea creșterii prețurilor, pentru a acoperi costul taxelor, acolo unde nu există suficientă marjă pentru plata lor. Efectul final va fi că vom cumpăra mai puține mărfuri, fiind mai scumpe.
  4. Start-up-urile vor fi puternic zdruncinate, dat fiind faptul că orice companie nou înființată își proiectează pierderi pentru primii ani de activitate. Se vor înființa tot mai puține firme noi, inițiativa privată va avea de suferit. Crearea de joburi noi va suferi.
  5. Un impozit pe venituri va genera o plată pentru aceleași produse, piramidal. O pereche de pantofi va plăti impozit la ieșirea din fabrică, apoi la distribuitor, dar și la magazinul de pantofi. Se vorbește între specialiști despre integrarea pe verticală. Adică o companie va acapara toate segmentele de piață, pentru a plăti doar o singură dată impozit. Vor dispărea businessurile intermediare, economia va avea de suferit. Există riscul de monopol, cu efecte negative.
  6. Plata unui impozit pe profit asigură o echitate, astfel că această taxă este plătită doar de cel care își permite să o plătească. Taxa pe cifra de afaceri ignoră starea unui business și îl obligă la plata ei chiar și pe cel care, pentru moment, nu și-o permite. Efectele sunt clare: colapsul unor firme, economia are de suferit, încasările bugetare, la fel, joburi desființate.

CONCLUZIE: Toată lumea taxează profitul, toată lumea învață economie plecând de la noțiunea de profit, toate companiile, managerii, acționarii urmăresc evoluția profitului, toate statele lumii taxează profitul și nu pierderea, nici veniturile. România e mai cu moț și vrea să reinventeze roata.

Asta îmi amintește de un șmecheraș de la începutul anilor 90, care făcea bișniță cu diverse și lucra, evident, la negru. Și mi-a zis într-o zi, după ce l-a învățat și pe el un șmecher mai mare: “Bă! Nu contează profitul, contează să faci rulaj!”

P.S. Una din regulile de bază ale capitalismului este să nu taxezi capitalul, ci câștigurile. Taxezi acționarii (care, eventual, încasează profitul), nu compania.

Author: Gabriel Dogaru

Share This Post On